17.12.2014

Joulukalenterin 17. luukku



Q. Quinoa. Kvinoa.
Jokunen aika sitten kokeilin kvinoaa, ja siitä asti sitä on tullut keiteltyä säännöllisesti niin lisukkeena kuin ruokaisammassa salaatissa. Olen käyttänyt kvinoaa esim. riisin korvikkeena. Mielestäni maku ei ole kummoinen sellaisenaan, tai ei se oikeastaan maistu millekään. Mutta hyvä puoli on se, että mausteilla ja lisukkeilla siitä saa tehtyä erilaisia makuvariaatioita. :)
 
Tässä hieman tietoa kvinoasta: 
 
Kvinoan siemeniä käytetään viljan tapaan.
 
Kvinoa sisältää jonkin verran kertatyydyttymätöntä rasvaa ja omega-3-rasvahappoja, jotka lisäävät hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä. Siinä on runsaasti myös vesiliukoista kuitua, joka alentaa veren LDL-kolesterolipitoisuutta. Kvinoassa on antioksidantteja, jotka ehkäisevät kolesterolin kertymistä valtimoiden seinämiin ja siten verisuonten ahtautumista.
 
Kvinoan vaikutus verensokeriin on loivempi kuin viljojen, koska sillä on hyvä kuitu-, rasva- ja proteiinikoostus.
 
Kvinoa valmistetaan kuten esim. riisi. Se täytyy vain huuhdella hyvin ennen keittoa.
 
Onko tuttu kasvi? :)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti