19.8.2012

Painonpudotus ja vuorotyö

Pakkohan se on jo töitäkin alkaa miettimään kun viimeistä lomapäivää viedään. :) Uuden haasteen tähän projektiin tuo töihin meno, tähän asti olen ollut lomalla ja päivän rytmin olen sanellut itse. Haastetta ei tuo pelkästään töihin meno vaan sen monivuoroisuus - teen kolmivuorotyötä. Epäsäännölliset työajat merkitsevätkin epäsäännöllistä työn ja levon rytmittämistä, yötöitä kun teen, myös epäsäännöllistä unirytmiä. Lisäksi vuorotöissä ruokarytmi vaihtelee aikalailla.
Vuorotyöt tarkoittavat vaihtelevia ruokailuaikoja. Epäsäännöllinen ruokarytmi voi johtaa normaalista poikkeaviin  ruokailuaikoihin, liialliseen energiansaantiin ja ehkä vääränlaisiin ateriavalintoihin. Ilta- ja yötyössä usein ateriat tulee korvattua välipaloilla ja omilla eväillä. Aina näiden ravintosisältö ei ole paras mahdollinen – eväistä saatava energiamäärä on helposti turhan korkea ja kuitujen määrä yleensä vähäinen. Vihannesten, kasvisten, marjojen ja muiden ”värikkäiden” ainesosien osuus tahtoo jäädä kovin pieneksi. Tavoitteena onkin, että syön joka vuorossa, myös yövuorossa, mahdollisimman normaalien ruoka-aikojen mukaisesti ja ihan oikeita lämpimiä aterioita. 
Tavallisestihan työpäivä rytmittää arkea aamusta iltapäivään. Töiden jälkeen on aikaa olla valveilla ja urheilla. Jos työvuoroni osuukin iltapäivään, iltaan tai yöaikaan, täytyy taas silloin tehdä asioita erilaisella aikataululla, esimerkiksi mennä jo ennen vuoroa lenkille kun ei voi enää illalla käydä. Monesti myös yövuorot ovat fyysisesti kevyempiä, jolloin esim. ei tule käveltyä niin paljon, mikä on taas otettava huomioon päivän muussa liikunnassa tai sitten täytyy ottaa se huomioon syömällä vähemmän.

 
Kuvat

Tavoitteenani onkin pyriä vuorotyössä säännöllisyyteen niin ruokailun kuin liikkumisen suhteen. Selvää on, että lähes jokainen päiväni on erilainen, mutta minun on pyrittävä siihen että perusrytmi unen, levon, työn, ruokailun ja liikunnan osalta soveltuisi parhaiten suunniteltuihin työvuoroihin.

On ollut mukava kesäloma mutta on se niin kiva taas mennä töihinkin. :)

Onkos siellä muita vuorotöissä kävijöitä ja samalla painonpudottajia? Miten olette saaneet sumplittua kaikki osa-alueet sopimaan yhteen? :) 

6 kommenttia:

 1. Moikka,teen itse myös 3-vuorotyötä,ja itseasiassa eilen yövuorossa blogiasi kommentoin.itselleni tärkeätä sopivat ateriavälit,ja suunnitellut syömiset ja liikkumiset.teen viikoksi eteenpäin kalenteriin suunnitelman liikuntahetkistä ja samalla viikon kauppalistan,jonka mukaan valmistan ateriat.minulle on toiminut parhaiten se,että yövuorossa en syö lämmintä ateriaa vaan pieniä kevyitä aterioita säännöllisesti muutaman tunnin välein.kokeilemalla löytyy parhaiten,pitää syödä että jaksaa mutta niin että ei nukuta:)mukavaa alkavaa työrupeamaa!-Nina-

  VastaaPoista
 2. Itse en tee vuorotyötä, mutta Ninan tapa tuntuu kovin järkevältä. Suunnitelmallisuus auttaa mua ainakin arjessa kovasti, siis ihan normaalirytmissäkin. Mietin jo viikonloppuna valmiiksi mahdollisia liikunta-aikoja ja ruokailut mietin aamulla tai joskus jo edellisenä iltana valmiiksi.

  Lotta

  VastaaPoista
 3. Minun ajatuksiani vuorotyöstä ja liikunnasta voit lukea täältä: http://youcandoitf.blogspot.fi/2012/08/ejp-vuorotyo-ja-terveellinen-elama.html
  Heh, melkein samanlaiset blogin nimet ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä on sattunut lähelle blogien nimet. :D

   Poista
 4. En varsinaisesti yritä pudottaa painoa, mutta epäsäännöllinen kolmivuorotyö ei kyllä yhtään helpota liikuntaharrastuksia tai pyrkimystä terveellisiin ruokailutottumuksiin! Etenkin yövuorot on todella heikkoa aikaa, niin liikunnan kuin syömistenkin puolesta :/ Pitäisi munkin opetella enemmän tuota suunnitelmallisuutta :)

  VastaaPoista
 5. Heippa! :) Olen hoitoalalla ja mulla on siis myös kokemusta 3-vuorotyöstä. Usein kuulee joka puolelta, kuten kaikenmaailman tutkimuksista ja muualta että 3-vuorotyö on ongelmallinen terveellisten elintapojen kannalta. Ite en ajattele kuitenkaan niin että se olis mikään ongelma. Minusta se on vain järjetelykysymys. Ainoa ongelma jonka keksin on se, että joskus saattaa olla esimerkiksi 7 päivän työputki niin sen kahden viimeisen työpäivän aikaan on varmaan niin väsynyt ettei oikein jaksaisi kuntoilla. Mutta aikaa kuntoiluun saa mielestäni järjestymään hyvin kun vain päättää sitä itselleen järjestää :) Mitä sitten ruokailuun tulee, niin minusta syömisenkin saa järjestymään todella paljon saman kaavan mukaan kuin normaalistikkin söisit. Tässä näen ainoana ongelmana yövuoron jos silloin tulee mussutettua. En tiedä miten muilla ihmisillä, mutta itse en syö yövuoroissa ikinä mitään, koska ei yksinkertaisesti tee mieli kun en ole muutoinkaan tottunut syömään öisin. Silloin ei vain ole nälkä. Ja jos sattuu yövuoron aikana tulemaan nälkä, niin sitten vain syön jotain terveellistä ja kevyttä sen verran että nälkä lähtee. Napostelu läpi yövuoron on varmasti se pahin juttu jos sitä harrastaa! Tällaisia ajatuksia minulla (:

  Viikonloppu meni mulla paljon paremmin kuin viime viikonloppu! Kävin lauantai aamuna puntarilla ja paino oli taas pudonnut sen muutaman sadan gramman verran. Mulla on painonpudotus tahti ollut se 0.5-1kg viikossa. Olen asettanut välitavoitteitakin itselleni, esimerkiksi se että sitten kun painan alle 90kg niin saan ostaa itselleni uuden laukun. Matkaa on vielä 1,5kg. Lauantaina illalla käytiin ulkona syömässä (epäterveellisesti) ja sunnuntai illalla käytiin hakemassa irtokarkkeja. (HUOM tämä on paljon paremmin kuin viime viikonloppuna) Liikuntaa ei tullut viikonlopun aikana harrastettua, mutta tänään taas starttaa uusi viikko käyntiin syömisten ja liikunnan osalta. Tsemppiä sinullekkin! Sulla on kyllä mennyt todella hienosti esimerkiksi nuo liikunnat kun olet nollasta lähtenyt. Myös viikonlopun herkkuvalinnat olivat aika onnistuneet sinulla. Mun sietäisi ottaa mallia susta viikonloppujen osalta kun on tosiaan tullut herkuteltua kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Hyvää alkavaa viikkoa ja pidetään itsemme kurissa! :)

  -anna

  VastaaPoista