20.9.2012

Vaatiiko pysyvä painonpudotus muutoksia?

Olen seitsemän viikkoa sitten päättänyt laihduttaa pysyvästi, joten minun on täytynyt myös muuttaa elämäntapojani. Ilman muutosta en pysty saavuttamaan tavoitepainoani saati sitten joskus pysymään siinä. Se, mitä muutoksia itse kukin omaan elämäänsä haluaa tehdä, on jokaisen oma päätös. Pääasia, että muutosta tapahtuu. Se vaatii sekä taitoa että tahdonvoimaa.

Olen huomannut, että pelkkä innokas päätös ei riitä, vaan pitää oppia tekemään sellaisia muutoksia, jotka vähentävät energian saantia tai lisäävät kulutusta verrattuna aikaisempaan elämään. Jotkut muutokset ovat olleet helpompia toteuttaa, mutta toiset voi olla vaikeampia ja ovat vaatineet paljon luonteenlujuutta.
 
Laihtuessa eli ”pienentyessä” myös energiankulutus vähenee, sillä sekä kudosten että elinten koko pienenee. Samalla kulutus liikunnassa pienenee, koska kevyempi ihminen kuluttaa painavaa vähemmän energiaa. Ensimmäinen muutos on ollut siis se, että olen löytänyt sellaiset kohtuuden rajat, joka sopivat tavoitepainoosi. Nyt ja jatkossa.
 Onko oikeat valinnat yhtä helppoja kuin väärät?
Omien juurtuneiden tapojen muutos voi olla vaikea asia. Jos on aina tottunut laittamaan aamulla voita ja meetvurstia leivän päälle, niin oppiiko nauttimaan siitä, että laittaa kasvislevitettä ja vähärasvaista kinkkua? Miten onnistuu vaihtamaan tv-sipsit järkevämpään valintaan? Miten käy jokapäiväisten karkkihetkien? Miten toimia niinä muutamina iltoina viikossa, kun sohva kutsuu, mutta kävelylenkille pitäisi lähteä?
 
Ihminen on tapojensa orja sekä hyvässä että pahassa. On siis muutettava huonot tavat paremmiksi. Oikeiden valintojen tekeminen on yhtä helppoa kuin väärien. On vain opittava, mitä ne oikeat valinnat ovat. Jos luisun takaisin entisiin tapoihini, on hyvin todennäköistä, että myös painoni nousee takaisin lähtölukemiin. 
Annoskoot
Jos ylipainoa on tullut, niin ravinnossa on aina korjaamisen varaa. Kannattaa tarkkailla  syömisten laatua ja määrää. Useimmiten molemmissa on korjattavaa. On tehtävä parempia valintoja, jotta pysyvät muutokset saataisiin aikaan. Järkevintä on tehdä itselleen mieluisia muutoksia, silloin ne myös pysyvät elämässäsi paremmin.
 
Erittäin helposti vuosien saatossa ravinnon määrä nousee, vaikka kulutus onkin pysynyt samana. Pienikin vilkaisu lautaselle riittää kertomaan, että ruokaa on määrällisesti paljon, mitään vaakaa siihen ei mielestäni tarvita. Hyvä keino laihdutuksen alkajaisiksi on annosten pienentäminen. Jos ravinnon laatu on muuttunut vuosien saatossa, kannattaa tehdä todellinen tehotarkistus. Ruokamäärään on saattanut kätkeytyä enemmän energiaa kuin aiempina vuosina. Kaksi samantapaiselta vaikuttavaa ruoka-annosta voi sisältää eri tavalla kaloreita, ja annokset voivat olla laaduiltaan hyvinkin poikkeavat.

Kevyt- tai kasvistuotteetkaan eivät aina mielestäni ole paras vaihtoehto. Vähärasvaisuutta kannattaa suosia, mutta on saatava myös riittävästi hyvää rasvaa. Tuoteselosteisiin kannattaa tutustua, sillä niistä saa paljon hyödyllistä tietoa. Mikään ruoka ei ole kiellettyä kohtuudella, mutta päivän kalorimäärän on pysyttävä järkevänä. Turhat herkut ja napostelut lisäävät nopeasti energiamäärän niin suureksi, että se lisää selkeästi lihomisriskiä.

Lisäksi herkuista saatu kalorimäärä on muusta ravinnosta pois, ja tällöin ruokavalio jää useimmiten liian yksipuoliseksi. Liian yksipuolisessa ruokavaliossa tarpeellisia ravintoaineita tulee kerta kaikkiaan liian vähän. Herkuista ei kuitenkaan tarvitse kieltäytyä kokonaan, koska silloin ruokavalio voi muuttua niin ankeaksi, ettei sitä jaksa noudattaa. Herkkupäivä tai vaikka kaksikin viikossa tai sopivan kokoinen makea välipala päivässä auttavat helpommin pitämään liiat kalorit oikeissa luvuissa.


 

Liikuntaa ja muu liikkuminen
Laihtuminen on mahdollista ilman liikuntaa. Liikunta kuitenkin auttaa kalorinkulutuksessa ja nostaa kuntoa. Paremman kunnon avulla yleisvointi pysyy parempana kuin huonokuntoisella. Jos liikuntaan ei tee laihduttaessa muutoksia, niin silloin energiankulutus ei lisäänny. Jos jo liikkuu kolme kertaa viikossa, mutta kaipaa muutosta, on liikuttava tehokkaammin tai lisättävä liikuntakertoja.

Jos taas ei ole harrastanut minkäänlaista liikuntaa (niin kuin minä), niin liikunnan lisäys auttaa mukavasti myös laihtumista. Samalla kunto nousee ja tulee virkeämmäksi sekä jaksavammaksi. Kunnon noustessa voi lisätä myös tehoja, ja näin laihduttaja saa nostettua energiankulutustaan entisestään. Aina ei tarvitse lisätä kuntoiluhetkiä, vaan myös arkiliikuntaan panostaminen auttaa laihduttamisessa. Kaikenlainen puuhastelu ja oman kehon käyttäminen palkitsee, koska tällöin energiankulutus kasvaa.


Kuvat

 Pysyvä päätös on vaikea, mutta kannattaa
Tässä vuosien varrella on tullut huomattua, että laihduttajan pahin vihollinen on oma pää. Tehokkainkaan ruokavalio ja liikunta ei auta, jos et itse ole innostunut asiasta. Pysyvä painonpudotus ei vaadi hillitöntä itsekuria, mutta sen se vaatii, että nyt muuttaa elintapansa pysyvästi järkeviksi. Se päätös sinun on tehtävä itseesi luottaen. Silloin onnistut. :)
 
Mikä teidän elämäntapamuutoksessa on ollut vaikeinta? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti