26.9.2012

Voihan penikat

Kävin vajaa kahdeksan kilsaa käveleen. Jo lenkin alussa tuntui säärissä kipua ja matkan edetessä kipu vain yltyi. Taitaa olla penikkatauti?
 
Etsiskelin vähän tietoa penikkataudista:
 
Syitä ja oireita
 
Säären lihasaitio-oireyhtymässä ("penikkataudissa) sääressä oleva lihasryhmä turpoaa. Koska sitä ympäröivä kalvo ei anna myöden, lihasaitiossa paine nousee ja uhkana on verenkierron pysähtyminen kyseisissä lihaksissa. Pahimmillaan tämä voi johtaa lihasten kuolioon. Turpoamisen syynä voi olla äkillinen vamma, jossa verenvuoto ja kudosvaurio aiheuttavat turvotuksen. Myös liiallinen rasitus voi johtaa lihasryhmän turpoamiseen. Urheiluharrastajilla, erityisesti pitkänmatkanjuoksijoilla tunnettu liikaharjoittelun aiheuttamana "penikkatautina" johtuu ilmeisesti sääriluun sisäpuolella olevan lihasryhmän kipeytymisestä.
 
Penikkataudin oireisiin kuuluu yltyvä lihasryhmän kipu, joka tuntuu vaurioituneesta aitiosta riippuen sääriluun jommallakummalla puolella. Nilkan ojentaminen aiheuttaa kipua lihasryhmässä ja voi olla myös lihasheikkoutta. Kipu on suhteettoman kova perusvammaan nähden. Pitkälle edenneessä tilassa voi varpaissa ilmetä tuntopuutoksia.
 
Hoito
 
Jos penikkatauti kehittyy hitaasti ja sillä on selvä liialliseen rasitukseen liittyvä syy, hoitona on rasituksen lopettaminen ja tulehduskipulääkkeet. Kipulääkegeeliä voi myös hieroa paikallisesti kipualueelle. Kiputilan rauhoittuminen voi viedä viikkoja.
 
Vamman jälkeen kehittyvä penikkatauti edellyttää välitöntä arviota ja mahdollisesti leikkausta.
Rasitukseen liittyvä hitaammin kehittynyt oire, joka ei pahene, hoituu yleensä levolla ja lääkityksellä. Jos oireet kuitenkin kestävät kuukausia, on aihetta arvioida leikkaustarve.

Miten ehkäistään?

Liikunnan aiheuttamia lihaskipuja voidaan ehkäistä kunnolla iskua vaimentaviaa jalkineilla sekä välttämällä liian aikaista vamman jälkeistä liikunnan pariin palaamista. 30 % liikuntavammoista johtuu vanhan vamman uusiutumisesta. Keskivartalon ja lantion lihasten harjoitus auttaa kehon hallintaa sekä parantaa alaraajojen asentoa ja voi vähentää vaivoja.
 
 
 
 
Elikkä pakko varmaan käydä ostamassa uudet kengät. Luulen, että suurin syy on noissa minun kengissä. No, nyt tulee pakosta pari päivää ilman liikkumista pitkien työpäivien vuoksi, joten jospa kipu menis ohi ja viikonloppuna pääsee taas lenkille.
 
 
 
 
Penikoista huolimatta olen tyytyväinen, että olin noin reipas. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti