28.8.2013

Mites se venyttely?

Ompas taas paikat jumissa, jotain on tullut siis tehtyä. :) Mutta jotain on tainnut jäädä tekemättäkin. Maanantaina ja eilen tuli käytyä spinningissä ja salilla, ja nyt tuntuu etten pääse edes kävelemään. Olisiko ollut järkevää käyttää muutama minuutti siihen venyttelyyn? :)
 
Nykyään noilla ohjatuilla liikuntatunneilla ei käytetä loppuvenyttelyyn aikaa, hyvä jos pari minuuttia. Venyttely jää siis jokaisen omalle kontolle. Ja moniko sitten venyttelee myöhemmin? En minä ainakaan.
 
Muutama fakta venyttelystä:
 
bullet
palauttaa lihaksen lepopituuden

bullet
parantaa verenkiertoa

bullet
edistää aineenvaihduntaa

bullet
rentouttaa

bullet
lisää nivelten liikkuvuutta.

Venyttelyjä on periaatteessa kolmenlaisia:
 

bullet
Varsinainen venyttely

bullet
Liikuntasuoritusta ennen tapahtuva venyttely

bullet
Liikuntasuorituksen jälkeinen venyttely

 
Varsinaisessa venyttelyssä tavoitteena on lisätä lihaksen elastisuutta ja siinä yksi venytys kestää puolesta minuutista pariin, kolmeen minuuttiin. Lihaksen hyvä elastisuus pitää sen kunnossa ja loukkaantumisriskit ovat pienempiä. 
 
Liikuntasuoritusta ennen kannattaa venyttää päälihakset läpi pienen lämmittelyn jälkeen. Yhden venytyksen pituus on 5-7 sekuntia.
 
Välittömästi liikuntasuorituksen jälkeen lihakset venytetään oikeaan mittaan ja laukaistaan lihasjännitys pois. Tunti pari liikuntasuorituksen jälkeen on hyvä vielä venytellä
 


Kuinka moni tunnustaa, että venyttelyt unohtuvat? Tai venyttetko ahkerasti aina jokaisen urheilusuorituksen jälkeen? :)
 
Kuva ja lähde: google.
 

4 kommenttia:

 1. Kyllä ne venyttelyt yleensä tuppaa jäämään... Tässä olis ehdottomasti parantamisen paikka, itekin kun lihaskuntotreeniä pyrkii tekemään laihdutuksen tueksi. :) Venyttely on kuitenkin hyödyllistä muttei vie paljoa aikaa.

  VastaaPoista
 2. Juu tuppaa jäämään mullakin salitreenin jälkeen ja tästä syystä monesti (mm. viime viikolla) on varsinkin takareidet aika tukossa monen monta päivää jalkaprässirääkin jälkeen. Not good.. Mä kyl tykkään käydä ihan kehonhuoltotunneillakin kerran viikkoon. Siellä pääsee sitten venyttelee ihan urakalla ja voi että kun tuntuu hyvältä. Suosittelen kokeilemaan :)

  VastaaPoista
 3. Eipä tule venyteltyä kovinkaan paljon täälläkään vaikka pitäisi :) Sen sitten kyllä saa aina tuntea korkojen kera! Sekä pitkän tietokoneella tms. istumisen että liikunnan jälkeen ois kyllä hyvä opetella venyttelemään ihan ajan kanssa. Lenkkien/jumpan jälkeen on jopa nykyisin muistanut edes pohkeet, reidet ja hieman yläkroppaakin venyttää - eron kyllä huomaa. Lisäksi välillä kun on tarpeeksi jumissa venyttely tulee kuin itsestään - ei kuitenkaan tarpeeksi usein. Niskat ja hartiat valittaa kun niitä tajuaa niin harvoin venytellä ennen kuin on "jo liian myöhäistä". Mutta pikkuhiljaa hyvä tulee, onhan tässä elämä aikaa opetella paremmille tavoille kaikin puolin :)Hyvä perusvenyttelylista!

  VastaaPoista
 4. Tunnustan!Olipa selkeät ohjeet!tuutikki

  VastaaPoista