8.11.2013

Superfood - Mehiläisen siitepöly

Sain Luontaispörssiltä testiin CocoVi:n Mehiläisen siitepölyä. Tässä hieman lisätietoa tuotteesta:
 
"Siitepölyä kerätään mehiläispesän suulle asetettavan suodattimen avulla, jonka läpi pesään pyrkivien mehiläisten jaloista siitepöly tippuu talteen pesän ulkopuolelle. Suodatin kerää 10-50% mehiläisten siitepölystä, jättäen riittävän määrän ruokaa myös mehiläisten omaan käyttöön. Mehiläistuotteilla on pitkä historia ravitsevina ruokina. Esimerkiksi Venäjällä suoritetuissa laajoissa tutkimuksissa todettiin pisimpään eläneille ihmisille selkeä yhteinen nimittäjä - mehiläistuotteiden säännöllinen nauttiminen. Itse asiassa suuri osa tutkimuksessa pisimpään eläneistä ihmisistä oli mehiläisenhoitajia.

Mehiläisten keräämä siitepöly on ehkäpä planeettamme monipuolisinta ja ravinnetiheintä ruokaa. Siitepöly sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, B3, B6, B9), A-, C-, D- ja E-vitamiineja, koentsyymejä, kasvisteroleja, bioflavonoideja, 31 eri rasvahappoa, DNA:ta, RNA:ta ja jopa 60 eri mineraalia (mm. barium, boori, kalsium, kupari, kulta, jodi, rauta, mangaani, fosfori, kalium, seleeni, pii, rikki, natrium ja sinkki). Lisäksi siitepöly sisältää karotenoideista mm. beetakaroteenia ja ksantofylliä. Mehiläisten siitepölyä pidetään luonnon entsyymipitoisimpana ruokana ja siitä onkin yli 5000 entsyymiyhdistettä. Siitepöly sisältää mm. 15-20% luonnollista lesitiiniä, joka on erinomainen ravinne aivotoimintamme kannalta.

Siitepölyn erinomainen aminohappokoostumus ja runsas proteiinipitoisuus tukee tehokkaasti lihaskasvua ja mm. Suomen yleisurheilujoukkueen valmentaja Antti Lananaki totesi vuoden 1972 Olympialaisten aina lähes koko joukkueen käyttävän siitepölyä, koska sen todettiin parantavan selkeästi suorituskykyä ilman mitään haittavaikutuksia.

CocoVi siitepöly on peräisin Espanjasta, jossa mehiläistenhoidolla on erittäin pitkät perinteet.

Suositeltava päiväannos: 1 tl - 1 rkl

Kuinka käyttää: Sellaisenaan. Jogurttiin, viiliin, puuroon, pirtelöihin tai sekoita ja anna liueta nesteeseen (vesi, mehut). Mehiläisten siitepöly soveltuu myös erinomaisesti itse tehdyn raakasuklaan valmistukseen.

Säilytys: Huoneen lämmössä tai kylmässä. Siitepöly säilyy mainiosti kylmässä pidempiaikaista säilytystä varten (esim. pakkasessa). Oikein säilötty siitepöly pysyy hyvänä jopa 12 vuotta! Siitepöly ei jäädy, koska sen kosteusprosentti on noin 3%. Jääkaapissa siitepöly säilyy hieman heikommin, varsinkin jos sitä käytetään säännöllisesti huoneenlämmössä.

Ravintoarvot /100g:
Energiaa 345 kcal
Proteiinia 25g
Rasvat 8-10g
Hiilihydraatit 47g
Ravintokuidut 12-14g"
Olen testannut siitepölyä aamu- ja välipaloissa sekä smoothien seassa. Olen kuullut, että jotkut käyttävät tätä myös salaattien seassa. Täytyypä sitäkin testata.
Itse olen käyttänyt rakeita sellaisenaan. Rakeet on aika kovia (jos hammasongelmia, kannattaa liottaa :D ), mutta jos hetken malttaa antaa rakeiden olla ruuan seassa, pehmenevät ne hyvin pian. Maku on ihan jees, tulee mieleen hieman hunaja mutta pääasiassa maistuu mehiläisen siitepölyltä. ;)
 
Tässä annoksessa on rahkaa, mandariinin lohkoja, banaania, siitepölyä ja raakaa kaakaojauhetta, jota saa myös Luontaispörssistä.
 Smoothiessa on rahkaa, marjoja sekä siitepölyä.
 Aamupuuron päällä omenasosetta ja siitepölyä.
Välipalana rahkaa, banaania, omenasosetta, siitepölyä ja kanelia.

Pitemmällä testausajalla voisi ehkä sanoa, onko tällä luvattuja vaikutuksia suorituskyvyn parantajana sekä lihaskasvun tukijana. :) Mukava uusi tuttavuus ja varmasti tulee laiteltua tätä jatkossakin ruokiin, jo pelkästään hyvän ravintosisällön vuoksi.
 
Onko kellekkään tämä tuote jo tuttu? :)
 
Luontaispörssistä saa tilattua näitä superfoodeja ja paljon muutakin mukavaa. :)
 
Sisältää mainoslinkkejä.

4 kommenttia:

 1. oon kans testannut tota nestemmäisessä muodossa luontaistuotekaupasta, ja mielenkiintoinen tuote kertakaikkiaan!:) Ainakin jenkkisivustoilla todella paljon hehkutettu!

  VastaaPoista
 2. Voi olla, että on superfoodia, voi olla. Mutta mitä varten mehiläiset keräävät siitepölyä? Hunajaa varten. Mitä on hunaja? Kukkien siitepölyä, kukkien mettä ja mehiläisten sylkyä. Eli sama syödä hunajaa.

  En halua sanoa, että on hyödydöntä syödä pelkkää siitepölyä, mutta kamalasti sitä pitää kerätä, että saa noita palleroita aikaan. Kyllä niissä pitää olla jotain ylimääräistä sidosainetta. DNA? Perintötekijän rakennusaine. No, ookoo proteiinia, samoin RNA. Ettei vaan mene samaan kastiin Gingseng- juuren ja ternimaitokapseleiden kanssa... Mutta tuskin noista mitään haittaakan on. Ja kaikki nuo hivenaineet kukka kerää maasta. Eli salaatistakin löytyy suurin osa niistä.

  VastaaPoista
 3. Ei ole tuttu, niinkuin ei juuri mitkään superfoodit. Tosin ne ovat alkaneet kiinnostamaan enemmän ja tekis itsekin mieli testailla paria löytämääni reseptiä..

  VastaaPoista
 4. Lisääkö suolen toiintaa pahsatikin?

  VastaaPoista