6.12.2013

Montako sokeripalaa joulujuomasi sisältävät?

Vietin viikko sitten pikkujouluja, ja kuten yleensä juomia tuli juotua enemmän kuin laki sallii. Ihan mielenkiinnosta aloinkin tarkastelemaan lähemmin juomien kalorimääriä. Huh, ei ehkä olisi kannattanut... ;)
 
Alkoholihan sisältää lähes yhtä paljon energiaa kuin rasva. Yhdessä grammassa alkoholia on noin seitsemän (7) kilokaloria. Eihän tuo määrä kuulosta suurelta, mutta todellisuudessa alkoholijuomista kertyy kuitenkin salakavalan nopeasti kilokaloreita – ne kun sisältävät alkoholin lisäksi myös muita energiapitoisia aineksia, kuten sokeria, hedelmiä, maitoa, kermaa..
 
Ääh, no nehän on vain kaloreita. Tulihan sitä tanssittua, ja siten kulutettuakin ne juodut kalorit.. Vai tuliko? Yritin hahmottaa paremmin, että paljonko sitä oikeasti tuli juotua sokeripalojen avulla. Yksi sokeripala on siis noin 10 kcal.
 
Kokosin tuohon alle muutamia yleisimpiä juomia, ja niiden kalorimäärät. Kalorit ovat noin kaloreita, riippuu aina tietysti valmistajasta. Ja drinkkien kalorit on laskettu siten, että jos käyttää esim. hedelmien sijasta teollista sokeriuutetta tai maidon sijasta kermaa yms.
 
Eikun laskukone raksuttamaan:
 * Makea valkoviini 24 cl = 232 kcal = 23 sokeripalaa
* Makea siideri 8 x 330 ml = 1344 = 134 sokeripalaa
* Glögi 330 ml = 150 kcal = 15 sokeripalaa
 * Olut 2 x 330 ml = 282 kcal = 28 sokeripalaa
Drinkkejä ei tullut juotua. Onneksi kun katsoo noita kalorimääriä!!
Sitten ynnätään juomat yhteen. Joita tuli muuten juotua aika reilusti, riskikäytön rajat paukkuu.. No, mutta kerran pari vuodessa sallinnettakoon. Mutta joo, siis juomia tuli yhteensä juotua 13 annosta, joista kertyi 2008 kilokaloria. Joka taas on sokeripaloina 201 kappaletta!!
 
En usko, että kukaan järkevä ihminen söisi oma-aloitteisesti yli 200 sokeripalaa sokeripaloina. Eihän?? Ihan järkyttävä määrä! Ja vielä kun ne ovat oikeasti ihan turhia sokeripaloja. Ja vielä kun kääntää veistä haavassa, niin minähän sain jo pelkästään noista juomista päivän energiatarpeen. Kaikki muut päivän juomat ja ruuat ovat vain sitten plussana tuossa päällä. HuhHuh!
 
Tieto lisää tuskaa. Pitikin alkaa laskeskelemaan.. :) Toki tämäkään ei maailmaa kaada, eikä peli ole menetetty. Omilla valinnoilla olisin kuitenkin voinut saada kalorimäärän paljon pienemmäksi.
 
Mitä sinä olet pikkujouluissa juonut? Ja mitä aiot juoda jouluna tämän postauksen jälkeen? ;)

10 kommenttia:

 1. Jos yhtään lohduttaa niin Patrik Borg(?) sanoin yhdessä luennossaan, että alkoholin ilmotetuista kaloreista voi heti vähentää 20-30% ilmoitetuista... Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää. Ja onhan nykyään niitä light-versioitakin olemassa. Omilla valinnoillakin voi vaikuttaa paljonkin. Hyvää joulua sinulle! :)

   Poista
 2. Taidan juoda glögini vasta jouluna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osta sokeritonta glögiä, niin voit nauttia jo nyt. ;)

   Poista
 3. Hui kuinka paljon! Kun ensi kerran tekee mieli ottaa alkoholillista juomaa, mietinkin asiaa kahdesti. Kiitos tästä postauksesta :D

  http://lifewithjennq.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Onneks luin nää vasta dagen efter, olis voinu tulla paha mieli ennen pikkujouluja muuten.. :D oon kuitenki sitä mieltä, et jos juon 2 kertaa vuodessa ni sillon en laske mitään määriä, vaan juon puhtaasti fiiliksen mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Itsekkin juon niin harvoin, että ei sillä ole lopputulokseen mitään merkitystä. :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus, kiitoksia.
  Onneksi juon alkoholia vain harvoin. Seuraavan kerran voikin miettiä vähän tarkemmin mitä kannattaa juoda.

  VastaaPoista