4.9.2012

Pietariin

Lähden huomenna loppuviikoksi Pietariin. :) Mukava päästä reissuun, vaikka vähän saattaa tämä projekti kärsiä. Siellä ei ole aikaa urheilla ja syöntikin nyt yleensä reissuilla on mitä on. Toki paljon tulee käveltyä kun shoppailee ja kiertelee, ja pyrin valitsemaan ravintoloissa järkeviä ruokavaihtoehtoja. Saas nähdä, tämä on ensimmäinen iso koetinkivi tässä projektissa. :)
 
En tunne yhtään venäläistä ruokakulttuuria, joten vähän tutustuin netissä siihen, että minkälaista ruokaa siellä on tarjolla.
 
Venäläinen ruokakulttuuri
 
Lähes kaikki perinteiset ruokalajit, kuten puurot, padat ja keitot, on haudutettu hitaasti laskevassa uuninlämmössä. Myös runsas piirakka- ja leipäperinne todistavat uunin tärkeyttä venäläisessä keittiössä.
 
Tyypillisimpiä raaka-aineita venäläisessä keittiössä:
 • sampi, lohi ja kaviaari
 • sienet
 • smetana ja rahka
 • hapankaali, omena ja suolakurkut
 • tattari ja ruisjauho.
Venäläinen alkupalapöytä sakuska on kuuluisa runsaudestaan ja monipuolisuudestaan. Arkipäivällisellä riittää pari alkuruokaa, mutta juhlapäivällisellä niitä voi olla kymmeniä. Alkuruoat asetellaan valmiiksi vadeille keskelle pöytää. Lautasilla on suolattuja ja marinoituja sieniä ja kasviksia, piirakoita, täytettyjä kananmunanpuolikkaita, kaviaaria, juustoja, lihaa ja kalaa sekä monenlaista leipää.
 
Sakuskan jälkeen tarjoillaan keitto tai lihaliemi ja pikkupiirakat. Juhlapäivällisellä ei yleensä tarjota raskaita keittoja, kuten kaali- tai punajuurikeittoa, vaan kevyempää liha-, kala-, kana- tai kasvislientä. Sen jälkeen seuraa lämmin ruoka, joka voi olla esimerkiksi kiovankotlettia, saslikkia eli lihavartaita, stroganovia tai ruokaisaa pataa.
 
Jälkiruokana maistuvat kansallismarjat, karpalot, kinuskin kera tai kiisselinä. Päivällinen huipentuu vielä samovaarilla valmistettuun teehen hillon kera tai kahviin, makeaan piirakkaan, kakkuun, suklaakonvehteihin ja hedelmiin.
 
 






Kuvat
 
Ei oikein kuulosta ruualta, josta minä tykkään. Mutta kaikkeahan pitää ainakin maistaa mitä eteen tuodaan. :)
 
Onko teistä kukaan käynyt Pietarissa? Vinkkejä ruuan, shoppailun, nähtävyyksien jne. suhteen? :) 
 
p.s. Huomenna poikkeuksellisesti punnituspäivä.

4 kommenttia:

 1. En ole käynyt, mutta haluaisin kyllä! :)
  Harmi,että minulla ei ole mitään matkaa edessä, olisi kiva päästä itsekkin testaamaan miten eri oloissa syömiset sujuvat :D

  Rentouttavaa lomaa sinulle! :)

  VastaaPoista
 2. Pietari on ihana! Olen käynyt siellä muistaakseni 5 kertaa ja voisin lähteä heti uudelleen. Ellet ole koskaan siellä ennen käynyt, kannattaa perusnähtävyydet tietenkin kiertää. Mariinskyssa kannatta käydä jos sellainen kiinnostaa, harmi vain kun kausi ei kai ole vielä alkanut. Ruokapaikkoja on pilvin pimein, kokeile venäläisen lisäksi myös gruusialaista. Tietäisin montakin tosi hyvää paikkaa, mutten tiedä/muista niiden osoitteita. Osaan vain kävellä perille.

  Metro on ok, mutta pysäkkien välit on pitkät. Metro maksoi keväällä muistaakseni 25 ruplaa ja poletteja saa luukulta. Ajele trollikoilla ja ratikalla sinne tänne, myös esikaupunkeihin. Trollikat maksoi n. 21 ruplaa ja matka maksetaan sisään noustessa rahastajalle. Hän kyllä etsii sinut käsiinsä kyytiin noustuasi ellet itse pääse heti hänen luokseen. Varaa edes suunnilleen tasaraha. Jos osaat venäjää edes auttavasti, iltaisin voi liikkua "käsitaksilla". Ellet osaa, kannattaa se ehkä ekalla visiitillä jättää väliin. Jos majoitut siltojen "väärällä puolelle", huolehdi että pääset takaisin majapaikkaan ennen siltojen ylösnousua yöllä. Siltojen kupeissa on ajat milloin ne on auki.

  Shopattavaa Venäjällä ei minusta ole ellei sitten halua ostaa jotain elintarvikkeita tai matkamuistoja. Vaatteet yms. on kalliita ja siellä on myynnissä ihan samat tuotteet kuin täälläkin. Pietarissa pärjää suht hyvin englannilla ja keskustassa myös katujen nimet on länsimaisin kirjaimin. Suosittelen kyllä lähtemään myös pois Nevskin varrelta :) Sunnuntaina näyttää olevan Free Pussy Riot Fest http://www.glavclub.com/en/ Väkijoukoissa, lippuluukuilla yms. kannattaa olla vähän röyhkeä ja tunkea eteenpäin, muuten jäät täysin jalkoihin.

  Nyt tuli ikävä Venäjälle! Pietariakin enemmän tykkään Moskovasta, pitäisiköhän taas laittaa vuosiviisumi hakuun... Mukavaa matkaa!

  P.S. Poistin tuon edellisen kommentin, sillä muokkasin sitä vähän uuteen uskoon.

  VastaaPoista