10.10.2012

Syysmasentaa

En tiedä onko syysmasennusta vai mitä.. Mutta tunnistan itsessäni oireita tähän "tautiin", joita ovat ainakin surullisuuden, ahdistuneisuuden sekä uneliaisuuden tunne. Ruokahalun kuuluisi kasvaa mutten onneksi ole ainakaan vielä tunnistanut sitä oiretta. Lisäksi sänky on tullut tutuksi näinä viime päivinä. Tuntuu, ettei väsymys häviä nukkumalla, huoh.
 
Oman lisäyksen tähän alentuneeseen mielialaan tuo se, että tällä hetkellä elämässäni on tietyllä osa-alueella vaikeita asioita meneillään. Ei mitään vakavaa mutta minulle henkilökohtaisesti suuria asioita. Asiat selviää ajallaan, toivottavasti. :)
 
Tänään en sitten tosiaankaan päässyt lenkille, hyvä kun olen jaksanut pieniä hetkiä olla hereillä. Ja tähän hetkeen mennessä en ole syönyt vielä mitään. Mutta mielessä pyörii hyvät voikkarit, jotka aion tässä illan päälle vielä itselleni pyöräyttää. :)
 
 
 
 
Tässä vielä vinkkejä syysmasennuksen ehkäisyyn jos siellä on muitakin, joilla syksyisin alakuloisuus valtaa:
 
Lisää D-vitamiinia
Paras tapa D-vitamiininsaantiin on luonnollisessa päivänvalossa oleilu. Syksyllä tämä ei kuitenkaan onnistu siinä määrin kuin kesällä, joten kannattaa kokeilla myös vitamiinilisän ottoa.
 
Lisää liikuntaa
Sanotaan, että ihmiset tuntevat olonsa onnellisemmaksi ja hyväntuulisemmaksi liikunnan jälkeen. Suuntaa siis askeleesi salille, uimahallille tai vaikkapa lenkkipolulle – ulkona tehdystä liikunnasta saat vielä enemmän hyötyä!
 
Tarkkaile ruokavaliotasi
Monet kausiluontoisesta masennuksesta kärsivät himoitsevat erityisesti hiilihydraatteja, jotka voivat myöskin aiheuttaa hitauden ja surullisuuden tunteita. Täytä lautasesi sen sijaan tuoreilla vihanneksilla sekä vähärasvaisella lihalla. Katsellaan kauppareissulla Omega-3-rasvahappopitoista lihaa, kuten lohta, ja beetakaroteenia sisältäviä vihanneksia, kuten porkkanaa.
 
Hanki valoterapiaa
Voit myös harkita esimerkiksi kirkasvalolampun hankkimista, sillä valohoidolla saa elimistöön luonnollisen vuorokausirytmin jälleen paikalleen. Päivän valoisten tuntien muuttuessa saattaa nimittäin huomata, että jää sänkyyn vielä pidemmäksi aikaa, ja tunnet olosi entistä väsyneemmäksi.
 
Säännöllinen rytmi
Kun arki on jälleen laitettu oikein kunnolla uomiinsa, kannattaa kiinnittää huomiota myös unirytmiin. Jos onnistuu nukahtamaan ja heräämään suurin piirtein samaan aikaan viikon jokaisena päivänä, sisäinen kello on paljon onnellisempi. :)
 
p.s. Huomenna täytyisi uskaltaa taas vaa'alle..

2 kommenttia:

  1. Olenkin miettinyt että mitä sulle kuuluu kun blogissasi on ollut hiljaisempaa. Ei todellakaan ole ihme, että näissä keleissä on alakuloinen olo. Jaksamista ja koitetaan poimia pieniä ilonaiheita tästä kaikesta, niin pianhan on jo joulu ja alkaa kevään odotus :)

    Vaaka antaa sinulle varmasti taas huomenna iloisen yllätyksen!

    Lotta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä tästä iloisemmaksi muuttaa. Välillä elämä vaan on rankempaa.

      Saattaapi olla että tällä viikolla vaaka ei ole mun kaveri. :)

      Poista