29.4.2014

Very Low Calorie Diet?

Tämä on ilmeisesti aihe, josta monella meistä on mielipide. Useampi on tullut tätä dieettiä vastustavaa kommenttia. Miksi näitä tuotteita myydään, jos nämä ovat pelkästään pahasta? Kai Suomessa valvotaan elintarvikkeita, ja mitä vaan ei saa olla markkinoilla?
Totta varmasti on, että tälläkin dieetillä on monia haittavaikutuksia. Mutta niin varmasti on monessa muussakin. Omalla kohdallani tällä on tarkoitus katkaista pitkään jatkunut herkkujen syöminen ja saada ehkä hieman pienennettyä mahalaukkua sekä opetella itsekuria ja kärsivällisyyttä. Tarkoitus ei ole jatkaa pitkään ja jos vointi huononee, niin totta kai silloin muutakin ruokaa tulen syömään.
Mietin, että jatkanko enää näiden päivittäisten kalori- yms. määrien ilmoittamista. Niistä kun monilla nousee karvat pystyyn. Toki joitain tämäkin kiinnostaa mutta onkohan järkevämpää pitää syömiset, ainakin mitä olen tällä dieetillä, omana tietona?
 
Olisikin kiva kuulla sinulta, joka on joskus näitä VLCD - tuotteita käyttänyt, että miten koit dieettaamisen? Mitkä oli hyviä - huonoja juttuja? Tuloksia - ei tuloksia? Entä jälkeen, paluu entiseen - dieetti jatkui muilla keinoin?
 

8 kommenttia:

 1. Kyllä mua ainakin kiinnostaa, pitäköön päät kiinni ne joilla on vaan huonoa sanottavaa. :D
  Jatka vaan näitä :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa vähän silti, että nuo kommentit tulee ihmisiltä, joilla ei ole tietoa, eikä kokemusta nutraamisesta, ainakin edellisessä tekstissä oli jollakin kritisoijalla faktat todella hukassa.

  Minä olen nutrannut onnistuneesti muutaman kerran ja yrittänyt aloittaa nutraamisen lukemattomia kertoja. Muuten nutraaminen on aivan loistava keino pudottaa painoa, mutta minulle ei oikein itsekuri tahdo riittää. Huonoja puolia en havainnut, olo oli hyvä, eikä paino noussut takaisin heti nutraamisen jälkeen. Nyt aloitin taas viime viikolla, vähän haparoiden on sujunut, mutta kyllä tämä tästä... Ehkä... :) Minulla myös silloin ennen oli usein juuri se ajatus, että saisin katkaistua sen kaiken roskan syömisen. Nyt haluaisin vain nämä loput kilot pois ja olla laihduttamatta enää ikinä!!

  Muuten, voin olla väärässäkin, mutta minun tietääkseni nuo valmisjuomat ei ole tarkoitettu osaksi ENEä. Vain ne pirtelöt ja keitot on, koska jos korvaat osan noilla, et enää saakaan energiaa ja proteiinia sopivassa suhteessa tätä dieettiä ajatellen. Nuo on sitten tarkoitettu enemmän osaksi tavallisia dieettejä. Tai siis niinhän tuossa purkissakin näkyy lukevan "Part of a low calorie diet". Sitten on erikseen ne "very low calorie diet" -tuotteet. En tiedä, onko sillä suurta käytännön merkitystä, mutta minulle ravitsemusterapeutti joskus painotti, että vain niitä vlcd-tuotteita pitäisi käyttää, eikä niitäkään sekoittaa eri merkeistä samana päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. J.B: Puhuit hienosti itsesi pussiin. "Nutraus on varsin hieno ja toimiva keino... " ja nyt sanot, että olet itse nutrannut moneen otteeseen, mutta paino ei ole pysynyt poissa. Et siis ole nutrauksen seurauksena omaksunut terveellisiä elämäntapoja osaksi jokapäiväistä elämääsi. Tämä todistaa heti ykskantaan, ettei nutraus sovi kohdallasi loppuelämän painonhallinnan välineeksi edes kuurittain sillä et ole sen avulla onnistunut saavuttamaan pysyviä tuoksia. Tällä ei ole mitään tekemistä itsekurisi kanssa. On vaan helppo sanoa, että itsekurista tuo takaisin lihominen ja repsahtaminen johtuu, vaikka takana on aivan selkeitä fysiologisia syitä. Lueppa esimerkiksi tämä Patrik Borgin kirjoitus:

   http://patrikborg.blogspot.com.au/2012/12/nalkavelka.html   Poista
  2. Sanoin, että minulla ei itsekuri riitä. Niille, joilla riittää, se on loistava keino päästä alkuun. Ja se, että olen joskus kuukausien kuluttua,siirryttyäni jo normaaliin dieettiin, repsahtanut, ei vähennä nutrauksen tehoa yhtään, ei varsinkaan muilta ihmisiltä, joilla toivoakseni on enemmän itsekuria. Ja ei kai nyt nutraus sovi kenenkään kohdalla loppuelämän painonhallinnan välineeksi, eihän niitä ole siihen tarkoitettukaan!

   Poista
 3. Minun kohdalla tuo kritiikki kaikkia laihdutuksen 'oikoteitä' kohtaan on se, että aniharvoin lopputuloksena on Aidosti Onnellinen , Elämäänsä Tyytyväinen ja Itseään ehdoitta rakastava ihminen. Koska aniharvoin onnettomaan oloon on yksin syynä lihavuus tai kehon koko (voi hitsi kun mä inhoan näitä sanoja, mutta käytän niitä kuitenkin jäsennelläkseni ajatukseni selkeämmin ymmärrettävään muotoon) - vika Onnettomaksi Itsensä Tuntevan ylipainoisen ihmisen elämässä on 99,9% aina muualla kuin kiloissa. Kovasta dieetistä seuraa nälkävelka (miten paljon rakastankaan Patrik Borgin lanseeraamaa nälkävelkatermiä) ja nälkävelka altistaa ahdistavan tilanteen kohdalla ahmiminen - koska RUOKA on se tuttu ja turvallinen itseä suojaamaan ja lohduttamaan löydetty selviämiskeino. Minun omaan kokemuksene perustuen tarve laihduttamiseen on sijaistoimintaa ihan siinä missä alkoholi, huumeet...ja sen avulla (ja siihen täysillä keskittymällä + kun onnistumiskierre katkeaa itsesäälissä kieriskely itsetuhoisine ruokamättöineen voi alkaa) vie itse itseltää onnistuneesti huomion pois siitä kipeästä tosiasiasta joka saa ihmisen todellisuudessa onnettomaksi. Sillä ei aidosti onnellinen ihminen tahdo muuttaa elämässään mitään.

  Minulle elämän suurin oivallus oli laihduttamisen tarpeesta luopuminen - eikä tämä tarkoita sitä, että jäisin paikalleni ja toteaisin että tässä tämä elämä nyt sitten on. Mähän todella aktiivisesti remontoin omia elämäntapojani tälläkin hetkellä - mutta en siitä lähtökohdasta, että elämä on onnellista ja täydellistä onnistuneen laihdutuksen tai kuurin jälkeen (sillai out-of-blue, että kaikki tapahtuu yhtenä päivänä kuin taikaiskusta kun mä olen kitunut ankaralla dieetillä ja vaaka viimein näyttää tiettyjä lukemia) vaan ymmärtäen, että haluan tehdä toisenlaisia valintoja elämässäni kuin aikaisemmin koska näiden uudenlaisten valintojen seurauksena keho voi paremmin ja siitä seuraa se, että olo on päivä päivältä vielä iloisempi ja elämää rakastaa enemmän ja enemmän joka päivä. Teen tänä päivänä kaiken rakkaudesta itseeni ja kiitollisna kaikesta mitä elämä antaa.

  Matka on pitkä ja hidas - mä olen tehnyt todella aktiivista työtä itseni kanssa viimeiset kaksi vuotta ja alustavaa työtä varmaan viisi vuotta ennen 'aktiivisia vuosia'

  Miksi kritiikki kaikkia tälläisiä dieettejä kohtaan?
  koska onnetton olo paistaa teksteistä läpi, ja uskon vakaasti, että suurin osa tämänkin blogin lukijoista toivoo kirjoittajalle kaikkea hyvää - iloa ja onnea elämään. Lukijat tietyllä tavalla samaistuvat kirjoittajaan ja jo etukäteen surevat tulossa olevaa pettymystä - historialla kun on ikävä tapa toistaa itseään. Ja sanon tämän kaikella rakkaudella, en tuomitakseni tai sättiäkseni ketään.
  Pientä mutupohjaista kerrotaa ainoastaan - tai näi se minun kohdallani on tapahtunut.

  Minä olen omassa retkessäni vielä kaikkea muuta kuin valmis - yksi väli matkaa kuljettu, lukemattomia vielä edessä.

  That's all I have to say.

  Tsemppiä Mariina, mä niin uskon sun onnistumiseen! Keep on good work - toivottavasti uskaltaudut joskus katsomaan maailmaa 'pikaratkaisujen' ulkopuolelakin. (once again, ainostaan minun henkilökohtainen mielipiteeni asiaan)

  rakkaudella,
  Sallamari - mangosforflamingos.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sallamari järkevistä ajatuksistasi, jälleen. :)

   Poista
 4. Tiputtelin aikoinaan vlcd:n avulla n. 25 kg kahdessa erässä. Kaikkiaan painoa tuli pudotettu lähes 40kg. Itse koin noi vlcd-pussit hyviksi starttereiksi ja niiden nopeus alussa motivoi ja tsemppasi. Pussitteluiden jälkeen jatkoin ruokavaliolla. Pussittelu on hyvä apukeino, mutta tosi asia on se, että jos ei muuta elintapojaan tulee paino nopeasti takaisin. Ns. Henkinen puoli on koko projektissa tosi tärkeä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Jokainen tietää miten painoa pudotetaan, mutta eri asia on, että miten se ei taas nouse. Henkinen puoli on siis tosi tärkeä sekä täytyy oppia ja kehittyä että selviää jatkossa. :)

   Poista