3.9.2014

Sokeria siellä, sokeria täällä

Miten sokeriton syyskuu teillä sujuu kanssa kärsijät? ;) Itselläni on mennyt jopa pelottavan hyvin. Sokerittomuus on säilynyt (ei ehkä 100 %:sesti jos nyt siihen kukaan edes pystyy), mutta niin hyvin kuin mahdollista olen ollut erossa lisätystä sokerista. Jos en ole pystynyt lukemaan tuoteselostetta, olen jättänyt ruuan yms. syömättä. Esim. koulussa en ole ottanut salaatinkastiketta koska luultavasti siinä sokeria on.


Kävin kaupassa ja huvikseni otin summanmutikassa muutaman tuotteen ja luin tuoteselosteen läpi. Haasteellistahan elintarvikkeiden sokerisisältöjen tulkinnassa on usein se, että luontainen sokeri jää usein mainitsematta. Esimerkiksi väittämällä “ei lisättyä sokeria” markkinoitu tuote saattaa sisältää runsaastikin luontaista sokeria. Sokeria ei ole tuoteselosteessa, mutta ravintoarvoissa se yleensä löytyy hiilareiden kohdalta.

Sakkaroosin lisäksi ainesosalistoilla tavattuja sokereja ovat myös glukoosi, fruktoosi ja maltoosi. Sokeripitoisia ainesosia ovat esimerkiksi fruktoosiirappi, molassit ja hedelmämehukonsentraatit.

Näitä nyt ei muutenkaan kannata syödä, mutta monelle nämä ovat hätävara.


Kalakin kannattaa itse graavata niin ei tule lisäsokeria.


Valmiiksi marinoiduissa lihoissahan yleensä on sokeria, joten siksi kannattaa ostaa naturellejä ja marinoida itse. :)


Ensiajatus "kevyt-raikas-terveellinen-salaatti". No, lähempi tarkastelu osoittaa, että tuotteesta löytyy sekä hunajaa että sokeria. Tämäkin kannattaa tehdä itse.


Kevyt mielletään yleensä terveelliseksi. Näissäkin kannattaa katsoa tarkkaan tuoteselosteet, sokeria yleensä löytyy ja paljon. Tässäkin sokeria on kolmanneksi eniten.


Valmislihaliemikuutiot, ja taas sokeria. Tarkkailkaapa muuten myös mausteiden tuoteselosteet, monissa on myös sokeria lisätty.

Tässä vain joitain esimerkkejä. Esim. jogurteissa, mysleissä, valmiskastikkeissa yms. on todella paljon sokeria.


Tässäkin varmasti on jotain makeutusainetta, mutta kuva vain sen takia koska vesi herahti kielelle. Tätä testaan heti lokakuussa. :) Onko joku jo päässyt testailemaan? Huomaa tuotesijoittelu, heti sipisien vieressä. :D
 
Kuinka tarkkaan yleensä luette tuoteselosteet? Mitä niistä tarkkailette?


3 kommenttia:

 1. Hyvin sujuu sokerittomalla :) luen tuoteselosteita silloin jos olen ostamassa jotain uutta tuotetta, muuten ostoskärry täyttyy aika pitkälti samoilla ruoka-aineilla viikosta toiseen :) yllättävän moneen asiaan on lisätty sokeria mm. Yrttinen tomaattisose. Kannattaakin siis jättää kaikki valmisruoat, kastikkeet, marinoidut lihat yms. Kauppaan niin säästyy turhalta sokerimäärältä :) Tsemppiä sokerittomaan kaikille! :)

  VastaaPoista
 2. Katsoin tänään juotavaa jugurttia, jossa oli sokeria 13 grammaa sadassa grammassa ja koko purkissa 500 grammaa jugurttia eli 65 grammaa sokeria! Ihan järkyttävää! Onneksi en edes tykkää maustetuista jugurteista.

  Luen aina tuoteselosteet, koska olen kasvissyöjä ja esimerkiksi liivatetta löytyy yllättävistä ruoista. Mutta kiinnitän myös huomiota sokerin määrään ja se on usein aika hurja. Joskus keväällä sain hillittyä itseni himoitsemani suklaan suhteen, kun katsoin sokerin määrää, enkä ole maistanut palaakaan sitä suklaata sen päivän jälkeen. Satunnaiseen pätkikseen joskus sorrun. :D

  VastaaPoista
 3. Marinoidut tuotteet ovat kaikin tavoin pahasta. Marinadi on helppo tehdä jos välttämättä marinoida haluaa, mutta lihan voi kyllä maustaa marinoimattakin. Silloin se on kevyempääkin. Nykyään kaikki varmasti ovat kyllin asioihin perehtyneitä tietääkseen, että kaikki ruoka kannattaa hankkia mahdollisimman luonnollisessa muodossa ja käsittelemättömänä. Eri asia onkin sitten se, kuinka moni jaksaa niin aina tehdä. Ruoanlaitto on hauskaa, suorastaan terapeuttista rankan työpäivän jälkeen, joten pieneen 'lisävaivaan' kannattaisi ennemminkin suhtautua taiteena tai harrastuksena. Itse kikkailen ruokaa laittaessa väreillä ja koostumuksilla, ja lapsille ruokaa laittaessa heittäydyn välillä ihan leikkimään! Hienoa, että sokeriton syyskuu on sujunut hyvin!

  VastaaPoista