9.12.2012

Pikkujoulujen ja joulupöydän herkut kaloreineen

Nyt on pikkujoulukausi kuumimmillaan ja joulukin jo nurkan takana hyvää vauhtia tulossa. *<:) Monet meistä painonpudottajista miettivät, että mitä voi (pikku)jouluruuista syödä. Tai kaikkeahan voi syödä, mutta kuinka lihottavia ne loppupeleissä ovatkaan.
 
Kokosin tähän vähän vinkkejä ruokailujen suhteen sekä keräsin eri ruokien kalorimääriä, joista voi jokainen itse laskea, että mitä ja paljonko jouluna voi ja haluaa syödä. ;)

Lautasmalli ja kasvikset

Perinteinen lautasmalli pitää annoskoon kohtuullisena. Aloita lautasesi täyttäminen salaatilla ja muilla kasviksilla, vaikkapa rosollilla. Jätä muille herkuille tilaa vain puoli lautasellista. Muista ottaa kaikkea muuta haluamaasi niin vähän, että ne mahtuvat tuohon tilaan.
 
Kohtuudella ruokalajien määrässä
 
Kaikkea kannattaa syödä kohtuudella, ei siis mitenkään ylen määrin. Ainoastaan vihreää salaattia voit nauttia paljon. Kinkusta kannattaa poistaa ennen syömistä kaikki näkyvä rasva. joulupöydässäkään ei tarvitse välttämättä ottaa ihan joka lajia, joita on tarjolla.
 
Ruoka-ajat
 
Jos pidät liian pitkiä taukoja ruokailujen välillä, olet joulupöytään mennessäsi niin nälkäinen, ettet pysty kriittisesti tarkastelemaan, mitä valitset ja kuinka paljon. Joulunaikaankin kannattaa säilyttää normaali ruokailurytmi eli nauttia niin aamupala kuin kevyt lounaskin ennen varsinaiseen joulupöytään menemistä.
 
Napostelu
 
Suklaat, leivonnaiset ja pähkinät jne. kuuluvat jouluun, eivätkä ne ole kiellettyjen listalla painoaan tarkkailevillakaan. Muista kuitenkin, ettei niitä ole lupa napostella koko ajan. Muutama konvehti esimerkiksi kahvin seuraksi riittää, ja pähkinät kannattaa nauttia osana iltapalaa tai jälkiruokaa.
 
Kevennä ruokia
 
Voit halutessasi tehdä jouluruoista helposti kevyempiäkin versioita. Jos teet itse laatikot, niissä voit käyttää rasvatonta maitoa, kermaa ei tarvita. Jos haluat lisätä ruokiin rasvaa maun vuoksi, kannattaa käyttää esimerkiksi juoksevaa kasvimargariinia. Kermaviilit ja smetanat on helppo korvata vähärasvaisimmilla versioilla. Jälkiruoaksi voit tarjota vaikkapa hedelmäsalaattia tai luumukiisseliä, joiden kanssa voi nauttia kermavaahdon tilalla vaahtoutuvaa kasvisrasvavalmistetta tai vaniljakastiketta. Juustoja kannattaa nautiskella vain pieniä määriä ja korvata keksit hedelmillä.




     100 g
Joulukinkku, rasvaton 171 kcal
Joulukinkku, rasvoineen 311 kcal
Kalkkuna 174 kcal
Karjalanpaisti  119 kcal
Lanttulaatikko 86 kcal
Porkkanalaatikko 122 kcal
Imelletty perunalaatikko 82 kcal
Maksalaatikko 111 kcal
Keitetyt perunat  55 kcal
Kermaperunat 188 kcal
Rosolli 31 kcal
Sienisalaatti 104 kcal
Luumukiisseli 88kcal
Rusinakeitto 105 kcal
Piparkakku, kappale 25 kcal
Pulla, kappale 163 kcal
Joulutorttu, kappale 198 kcal
Pähkinät 568 kcal
Suklaakonvehdit 423 kcal
Sinihomejuusto 338 kcal
Riisipuuro 93 kcal
Omena 33 kcal
Mandariini 45 kcal
Joululimppu, viipale 80 kcal




dl
Glögi 85 kcal
Punaviini 70 kcal
Valkoviini kuiva 69 kcal
Valkoviini makea 97 kcal
Jouluolut 69 kcal
Kotikalja 9 kcal


Eikös sitä niin sanota, että painonhallinnan kannalta merkityksellinen hetki ei ole joulun ja uuden vuoden, vaan uuden vuoden ja joulun välinen aika. ;)
 
Onko sinulla jokin kevyt vinkki tai ruokaohje joulupöytään? :)

8 kommenttia:

  1. Tämä laitto kyllä miettimään, että mitäs sitä haluaakaan syödä.. Noh, saa nähdä miten sitä sitten jouluna käy. ;D
    Mullä on sinänsä hyvä tilanne, että vietämme joulun minun ja mieheni porukoilla, eli meillä kotona ei ole jouluherkkuja, ei tule napsittua niin paljon kaikkea, kun niitä ei kokoajan ole tarjolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla sama homma, etten kotiin osta mitään jouluruokia/herkkuja. Syön töissä sen mitä syön ja käyn vanhempien luona. :) Joten toivottavasti suht vähillä kaloreilla pystyis menemään tuon joulun. :)

      Poista
  2. Onpa näppärä kirjoitus! Pisti todellakin pohtimaan, mitä suuhunsa tunkisi. Kun kaikki kuulostaa niin kamalan hyvältä ja kaikkea tahtoisi maistaa hitusen jos toisenkin... Kiitos tekstistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! :) Aivan, kaikkea ainakin haluaisi maistaa, ja liekkö näin tulee tapahtumaankin. ;)

      Poista
  3. Olipa taas hyvä postaus. Kiitos!

    Mä luotan Mariina tuohon, että se mitä syön joulun ja uudenvuoden välillä ei ole merkityksellistä. Oon tosin ajatellut, että herkuttelen vain aattona ja joulupäivinä. Sitten takas ruotuun. Ja hyvä kun kirjoitit tuosta ateriarytmistä, siitä aion ehdottomasti pitää kiinni myös jouluna.

    Lotta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla varmaan on vain aatto millon syön jouluruokaa. Kotiin en osta mitään niin eipä onneksi tule ainakaan napsittua pitkin päivää ja yötä kaikkea. :) Ja tuo ateriarytmi olisi tärkeä muistaa myös jouluna itsekullakin. :)

      Poista
  4. Minä aion syödä Kinkkua, porkkanalaatikkoa, maksalaatikkoa, rosollia, pipareita, suklaata, sinihomejuustoa, klementtiinejä, glögiä. Listan ulkopuolelta löytyy vielä lisää herkkuja: kylmäsavulohi (210 kcal/100 g), mätikastike (siian mätiä, smetanaa, sipulia), lohen mätiä ja ja ja ja ... joulupuuroa kanelilla ja sokerilla. Nam.

    Kuulostaa kyllä aika pahalta tuo määrä herkkuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta jos antaa itselle luvan kanssa herkutella jouluna? Ja sitten taas palaa normaaliin arkeen. Joulu on (onneksi) vain kerran vuodessa. ;)

      Poista